......................... Antoinette Hermsen .............................


Zorgzaam, humoristisch, creatief, geduldig en ongeduldig, liefhebbende moeder van zoon, dienstbaar, vriendelijk en toch daar waar nodig ook niet bang gebiedende wijs te gebruiken, gezellig, steun en toeverlaat, rustig en druk, nieuwsgierig naar - en verwondering over het gedrag van andere mensen

Persoonlijke begeleiding

Wat kan ik voor je betekenen

Persoonlijke begeleiding voor mensen met Dementie en/of hun naasten. Nu ik dit werk al een poos doe, blijkt gaandeweg dat ik een talent heb om met mensen met Dementie om te gaan. Met een open hart, met de werking van de Amygdala in mijn achterhoofd (zie elders op deze site voor mijn zienswijze hierover) en een flinke dosis humor gaat het me gemakkelijk af om contact te maken en dit op een prettige manier te laten verlopen. Hierdoor wordt vaak al snel toegelaten dat ik dingen kan regelen of praktische hulp mag geven in huis. Ik kan vaak al snel goed inschatten wat iemand nog wel of niet kan en/of wil en daar oplossingen voor aandragen bij de persoon met dementie zelf, maar zeker ook bij hun naasten.

Als je zelf niet in de buurt woont... Hoe lastig is dat als je als familie zelf in Groningen woont en je vader/moeder woont hier in de Betuwe. Ik kan regelmatig even langs te gaan om te kijken hoe het gaat met je vader of moeder, de was te doen, post te checken, spullen in de ijskast op houdbaarheid controleren etc. Ik ben dat paar extra ogen om je vader en/of moeder te observeren in de gaten te houden en te signaleren als bepaalde dingen niet goed meer gaan.

Luisterend oor/emotionele ondersteuning, voor zowel diegene met dementie als de mantelzorger: Ik hoor graag wat je bezighoudt, waar je blij van wordt, wat je verdrietig maakt. Hoe fijn is het te kunnen delen wat je voelt en te vertellen over wat een bepaalde situatie met je doet. Vertel me gerust als je ergens mee zit. Ook blijkt het vaak heel fijn te zijn voor zowel diegene met dementie als de mantelzorger om te kunnen sparren over de meest optimale manieren van ondersteuning. We zoeken samen naar oplossingen voor dingen die niet meer zo vanzelfsprekend gaan.

Gezelschap: ik hou anderen graag gezelschap , bijvoorbeeld tijdens een wandeling, fietstocht, dagje uit of vakantie. Laten we samen lezen, naar muziek luisteren, tuinieren, mooie gedichten lezen en/of spelletjes doen.  

Creatieve activiteiten: Ik deel graag mijn passie, samen creatief bezig zijn. Lekker inspiratie opdoen, samen mooie dingen maken, haken/breien/kralenwerk/ tekenen/kleuren/mozaïeken. Ik vind altijd wel iets wat we samen kunnen doen: dingen vinden tijdens een wandeling en daar iets moois mee maken is ook al hartstikke fijn. Of als haken of breien niet meer lukt is het ook heel leuk om kleine bolletjes wol te draaien van grote bollen, of kralen te sorteren.

Praktische hulp in en rondom huis: boodschappen doen, dagelijks leven organiseren, afspraken regelen, ziekenhuisbezoek, tuin op orde houden, post behandelen, opruimklussen en nog veel meer....

Begeleiding in ziekte- en/of sterfteproces: afspraken regelen, helpen gevoelens op een rijtje te zetten voor beslissingen die genomen moeten worden, zorgen voor communicatie met familie en vrienden, luisterend oor, alles er te laten zijn wat er is, je laten voelen dat je er niet alleen voor staat, zorgen dat jij verbinding met jezelf houdt en er gebeurt wat jij wil.

Praktische informatie:

Ik maak graag een offerte op maat, omdat blijkt dat geen elke opdracht hetzelfde is, immers geen enkel mens persoon is hetzelfde. Geen enkel verloop van een ziekte is hetzelfde. Vaak start ik met praktische hulp om aan elkaar te wennen en volgt intensievere begeleiding al snel. Laten we vooral in gesprek gaan wat jouw behoefte aan hulp is en daar een financieel plaatje bij maken. Om toch een indicatie te geven hieronder algemene gemiddelde uurtarieven om vanuit te gaan:
Persoonlijke Begeleiding Dementie/ regeltaken/ coaching/ emotionele ondersteuning/ observatie: Uurtarief € 40,- per uur (incl. btw).
Schakel je me duidelijk en alleen voor schoonmaken of klusjes in, dan uurtarief € 18,50 (incl. btw)Woon je buiten Elst dan reken ik voor reiskosten 0,19 ct per km.

Zowel korte als lange opdrachten zijn welkom en ik ben zowel doordeweeks als in het weekend beschikbaar

Je kan me ook met een PGB inschakelen, ik help alsnodig bij aanvraag ervan (invullen zorgovereenkomst, opstellen zorgplan etc.)

Ik vind het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van mijn diensten dus in bepaalde situaties is het uurtarief bespreekbaar.

Over dementie...

Dementie is een ziekte. Net zoals je kanker hebt of aids of de ziekte van Lyme. Iemand met dementie heeft dus een ziekte, helaas is het een ziekte waar op dit moment geen medicijn voor is. Een deel van de hersenen is niet gezond en werkt minder, of niet meer. Diegene kan er niks aan doen, vertoont niet expres bepaald gedrag of doet niet alsof iets niet meer lukt. Iemand met dementie kan dus ook niet beter zijn/haar best doen om dingen bijvoorbeeld wel te onthouden of mensen wel te herkennen. Je vraagt aan iemand in een rolstoel die maar één been heeft ook niet of diegene op wil staan en een stuk wil gaan lopen. Zo is het dus ook niet eerlijk om iemand met dementie bijvoorbeeld te vragen wat hij/haar gisteren gegeten heeft of wie er op visite geweest is. In die categorie valt het. Echt.

Het is moeilijk te accepteren, maar nodig te beseffen dat diegene met dementie sommige dingen dus echt niet meer zelf kan en er ook niet meer zijn of haar best voor kan doen om het wel te kunnen. Observeer met die gedachte eens een poosje zijn/haar gedrag, besef dan hoe dat voor haar / hem moet voelen. Vaak wordt iemand faalangstig en gaat diegene zich terugtrekken, lijkt geen initiatief meer te vertonen etc. Gelukkig lukken (als je ze wilt en kan zien) veel dingen nog wel en als je die weet te benoemen en diegene daarin kan ondersteunen maakt dat een wereld van verschil.

Ik ga altijd uit van wat iemand nog wel kan. Soms best lastig te ontdekken, maar als je daar de tijd voor neemt is het zo de moeite waard! Vaak wordt onbewust nadruk gelegd op wat iemand niet meer kan: door vragen te stellen die diegene niet kan beantwoorden bevestig je al dat diegene iets niet meer weet / kan. Hoe ondermijnend is dat. Door gauw even iets te doen omdat dat sneller gaat voelt diegene ook dat het niet meer is zoals het was etc. Door samen te kijken naar wat nog wel gaat en te zoeken naar een manier waarop dingen nog wel lukken ben je veel positiever bezig en voelt diegene zich meer gezien en gehoord. Als je voelt dat je iets kan wordt je blij, heb je er zin in om het vaker te doen en voel je meer zelfvertrouwen; dat geldt voor iedereen dus ook voor mensen met dementie!